Dil ve Konuşma Terapisi
Dil ve Konuşma terapisi, iletişim becerilerinin gelişmesine destek olmanın yanı sıra konuşma ve dil gelişiminin desteklenmesine, konuşma seslerinin uygun bir şekilde çıkarılmasına ve çiğneme ile yutkunma problemlerine çözümler üreten bir uzmanlık dalıdır. Alanlarında uzman olan dil ve konuşma terapistleri, çocuklarda karşılaşılan dil ve konuşma problemlerine yönelik pek çok yöntem ile değerlendirilir ve desteklenir.
Konuşma ve dil gelişiminin değerlendirilmesi ve terapisi
Çocuğun yaşı ile doğru orantıda ilerlemesi beklenen dil gelişimi, oyun sırasında yapılan gözlemler ve Türkçe’ye uyarlanmış testler aracılığıyla tespit edilir.
Bu dil testlerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır:
– TEDIL
– TIFALDI
– PLS 4
Değerlendirmeler neticesinde, çocuğun duyduklarını algılayabilmesi, duygu, düşünce ve isteklerini sözel olarak aktarabilmesi açısından yeterlilik düzeyi incelenir. İhtiyaç duyulması halinde ailenin de programa dahil edilmesiyle bu becerilerin gelişimine katkı sağlamak adına programlar hazırlanır.
Konuşma seslerine ait sorunların değerlendirilmesi
Gelişim sürecine uygun olarak Türkçede yer alan konuşma seslerinin özümsenmesiyle konuşma anlaşılır hale gelir. Bazı seslerin doğru bir şekilde ifade edilememesi sonucunda çocuklar; konuşma ve iletişim kurma açısından problemlerle karşılaşabilirler. Problemlerden bazıları şu şekildedir:
Konuşma anlaşılırlığını değerlendirmek adına elde edilen gözlemler ile dil örneği alınarak testler uygulanır. Ayrıca, işitme testi başvurulan yöntemler arasındadır.
Konuşma Sesleri Gelişimi için SST veya AAT testleri uygulanabilir. Değerlendirmeler neticesinde doğru seslerin çıkarılması için sistematik bir program uygulanarak çocuk ve ailenin katılımı ile gerçekleştirilen konuşma terapileri düzenlenir.
Akıcılık Bozukluğu/Kekemelik Değerlendirmesi
Konuşmanın akıcılığına engel teşkil eden durumlar veya konuşma hızının beklenenden hızlı olması dil konuşma terapisinin uzmanlık alanı içerisinde yer alan bir durumdur. Konuşma sırasında hece, ses ve sözcük tekrarı, ses uzatma, patlayıcı sesler çıkarılması veya uygun olmayan duraklama ve tikler görülebilir.
Çiğneme, Yutma ve Farklı Gıdaları Yemekte Zorlanan Çocukların Değerlendirilmesi
Konuşma esnasında kullanılan dil, dudak ve damağın işlevi, hayatta kalma amacıyla beslenme gereksinimini karşılamaktır. Oral motor becerileri olarak adlandırılan bu beceriler konuşma becerisi açısından önemlidir. Pütürlü gıdaların tüketilmesinde zorlanma, kısıtlı yeme alışkanlığı mevcut olan, çiğneme ve öğütme zorlukları ile karşılaşan çocuklar için yapılan değerlendirmeler sonrasında uygun programlar uygulanır.
Gelişimsel Yetersizliği olan Çocuklar için İletişim Becerileri Değerlendirme ve İzleme Programı
Çocuklardaki gelişimsel sorun klasik dil ve konuşma terapistlerin uyguladığı yöntemlerin dışında özel uzmanlık gerektiren süreçleri içerisinde barındıran değerlendirme ve uygulamaları gerektirir. Multidisipliner bir çalışma yöntemi ile dil ve konuşma terapisti, çocuk psikoloğu, özel eğitim uzmanı, duyu terapistleri işbirliği ile çocuğun gelişimine destek olur, çocuk ve ailenin görüşmekte olduğu çocuk psikiyatristi ile işbirliği halinde süreç yürütülür.
© Vesi's Agency 2024