İletişim Bİlgileri

Kullanılan Değerlendirme Araçları

image

Kullanılan Değerlendirme Araçlarına Dair Örnekler

  • WISC – IV / WISC-V
    Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği (WISC), geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek zeka testlerinden biridir. 6 ila 16 yaş grubundaki çocuklara yönelik bir testtir. Performans ve sözel kısım olmak üzere iki bölümden oluşur.

  • WPPSI
    Wechsler Okul Öncesi ve Birincil Zeka Ölçeği (WPPSI), 2,5 yaş ila 7,7 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Test, çocukların problem çözme, düşünme süreçleri ve karar verme becerilerindeki gelişmeyi ölçmek ve bilişsel kapasite veya öğrenme güçlüğünü tanımlamak için kullanılır.

  • Woodcock – Johnson IV Akademik Başarı Değerlendirmesi
    Woodcock-Johnson psiko-eğitimsel batarya geniş yaş yelpazesine uygulanır. Zihinsel, öğrenme yeteneklerini ve akademik başarıyı ölçmek için tasarlanmıştır. Bireyin güçlü ve zayıf yönlerini tanımlamayı sağlar

  • WAIS
    Wechsler Yetişkinler İçin Zeka Ölçeği (WAIS), yetişkinlerde zekayı ölçmek için tasarlanmış bir testtir. Performans ve sözel kısımdan oluşur. Testin uygulanması 1,5 ila 2 saat arası sürer.

  • Vineland
    Bilişsel ve gelişimsel zorlukların teşhisini desteklemek için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Vineland sadece teşhise yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda eğitim ve müdahale planları geliştirmek için de değerli bilgiler sağlar.

  • CAS
    CAS (Cognitive Assessment System) bilişsel ve dikkat becerilerini değerlendirme amacıyla uygulanır. 5 ila 17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlere yönelik bir testtir.

  • Denver -II Gelişimsel Tarama Ölçeği
    Denver-II, gelişimsel değerlendirmede kullanılan bir tarama envanteridir. 0-6 yaş arasındaki bebek ve çocuklara uygulanır.

  • Okuma Yazma Bataryası  (OYAB)

    OYAB birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar olan çocukların okuma, anlama ve yazma becerilerini değerlendirmeye yönelik olarak geliştirilen bir test bataryasıdır.

    OYAB’da okumaya ilişkin dört, yazmaya ilişkin üç ve anlamaya ilişkin üç test yer almaktadır. Değerlendirmeler bireysel olarak gerçekleştirilmektedir. Testlerin çoğunluğu süre temelli uygulanmakta ve belirli sürelerde (örn., 1 dakika, 90 saniye) doğru okunan/yazılan sözcüklerin ya da yanıtlanan maddelerin sayısı belirlenmektedir. Okuma, okuduğunu anlama ve yazma testlerini içermektedir. OYAB ile birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar olan dönemdeki çocukların okuma, okuduğunu anlama ve yazma performansları ölçülmekte ve çocuğun sınıf düzeyine göre değerlendirme yapılmaktadır.

  • EROT
    Erken okuryazarlık testi (EROT), erken okuryazarlık becerileri açısından risk grubunda yer alan ve okul öncesinde bu becerilerin geliştirilmesinde destek gereksinimi olan çocukları belirlemeye yönelik bir değerlendirme aracıdır.

  • Özgül Öğrenme Güçlüğü Bataryası
    Özgül Öğrenme Güçlüğü Bataryası (ÖÖG), okulda çeşitli öğrenme sorunları yaşayan çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü olup olmadığına karar vermeye yardımcı olan bir testtir. 1. ve 5. Sınıf arasındaki çocuklara uygulanır.

  • Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
    Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, çocukların ilkokula başlamak için, okula hazır olup olmadığını ölçmek amacıyla yapılır. 4 ila 6 yaş arası çocuklara uygulanan bir testtir.

  • Siatt Gelişim Tarama Testi

    0-6 yaş dönemi bir diğer deyişle erken çocukluk dönemi, bireyin gelişimi için kritik bir öneme sahiptir. Bu dönemde çocuğun beyin gelişimi çok hızlıdır ve değişime açıktır. Çocuğun deneyimleri, gelişimini destekleyen bir çevrede olması gelişimi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle uygun uyaranlar ve bakımın sağlanabilmesi adına gelişiminin yakından takip edilmesi gerekir. Siatt 6-24 ay yaş döneminde olan bebeklerin gelişimsel takibi ve riskli durumlarının tespiti için kullanılan bir gelişim tarama testidir. Uygulama bebeğin ebeveynlerine yöneltilen sorular ile yapılmaktadır. Ardından, çocuğun test sonucunda çıkan profiline göre uzman gelişimi desteklemek adına çeşitli uygulama önerilerinde bulunur ve bir sonraki takip seansını aileyle planlar.

  • Ankara Gelişim Tarama Envanteri – AGTE
    Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilmesi amacıyla ebeveyne/bakım veren kişinin bilgisine başvurarak uygulanan bir testtir. 0 ila 6 yaş aralığındaki bebek ve çocuklara uygulanır.